Transferoverblik: Er glasset halvt tomt eller halvt fyldt?

Toby Alderweireld er Tottenhams seneste indkøb, men er der flere på vej?
www.tottenhamhotspur.com

Sommerens transfervindue er efterhånden en måned gammel, og det betyder samtidig, at det er halvvejs overstået.

Svinedyre stjerner har allerede skiftet adresse rundt omkring i Europa, men på Hotspur Way er det specielt udgangen, der har stjålet opmærksomheden hos Tottenhams hårdprøvede tilhængere.

Mens vi venter på, at klubben annoncerer den (forhåbentlig) næste nye signing, vil jeg tillade mig at gøre status over transfervinduet, som det hidtil har taget sig ud for Tottenham. 

Operation udrensning
Daniel Levy er i gang med en travl sommer. Tottenhams formand har ikke blot til opgave at styrke truppen med nye spillere, men i lige så høj grad at slippe af med de spillere, som ikke har en fremtid på det nye mandskab, som Mauricio Pochettino er ved at forme. Det så populært kaldte »deadwood«. 

Og det er i den grad en opgave, den 53-årige no bullshit-forretningsmand, har taget på sig. 

Levy formåede først at hive 2/3 af det beløb hjem, som vi i sommeren 2013 betalte for Paulinho, efter han tilsyneladende leverede en overpræstation af en anden verden ved Confederations Cup.

Paulinhos afgang blev fulgt op med salg af anfører Younes Kaboul, Etienne Capoue og Benjamin Stambouli. De to førstnævnte blev sammen med Adebayor vraget af Pochettino på omtrent samme tidspunkt i sidste sæson, og rygterne fra London ville da også vide, at degraderingen skyldtes et opgør mellem trioen og den nye træner. Om det var tilfældet, eller om Pochettino blot indså spillernes manglende evner på banen samtidigt, skal være usagt. Bemærkelselsværdigt var det dog, at Pocchetinos nyudråbte kaptajn, Kaboul, blev sat af holdet nærmest fra den ene dag til den anden.

Lige så bemærkelsesværdigt er det vel, at Benjamin Stambouli, der blev hentet i Montpellier sidste sommer, allerede efter en sæson er blevet sendt tilbage til Frankrig og PSG. Noget kunne tyde på, at Stambouli aldrig var Pochettinos opfindelse på trods af, at argentineren stod bag roret, da den defensive og mildt sagt langsomme midtbanespiller blev hentet til klubben.

Et spørgsmål, der trænger sig på i forbindelse med det igangværende transferfindue, er, om kommandovejene er blevet afklaret, eller om vi igen risikerer indkøb uden om vores head coach… 

Som forventet sikrede HSV sig fanfavoritten Lewis Holby på en permanent aftale, og med Lennon, Chiriches, Adebayor og Soldado på vej ud ser det endelig ud til, at Levy får trimmet de overflødige lønudgifter væk fra truppen. Også selvom flere af os sikkert havde drømt om en anden skæbne for specielt Roberto Soldado. 

Flere klubber har desuden været meldt interesserede i Moussa Dembele, men han skulle efter sigende være blevet lovet en større rolle i den kommende sæson. En glædelig nyhed for undertegnede. 

Den defensive revolution
Kun fire hold var dårligere til at forsvare sig end Tottenham i sidste sæson, og det har selvsagt været et akut indsatsområde for folkene i indkøbsafdelingen – uanset om ansvaret ligger hos Levy, Pocchetino, Baldini eller Paul Mitchell, der er hentet i Southampton med det formål at undgå alt for mange Paulinho’er i fremtiden.

Hurtigt fik man lukket en aftale med den østrigske midterforsvarer Kevin Wimmer, der skiftede tyske Köln ud med White Hart Lane. I Burnley udløste vi højrebacken Kieran Trippiers frikøbsklausul, inden Atletico Madrid kårede os som vinder af slagsmålet med Southampton om Toby Alderweireld.

Sidstnævnte ligner sikreste mand på holdkortet af de tre nye, men der er i den grad lagt op til en drabelig duel om højre back-positionen, hvor Kyle Walker skal finde formen meget hurtigt, hvis ikke Kieran Trippier skal overtage pladsen. Den unge englænder spillede en glimrende sæson for Burnleys nedrykkere, hvor han blandt andet leverede 2.4 indlæg pr. kamp. Imponerende sammenlignet med Walkers 0.3. (Kilde: WhoScored.com) 

Længere fremme på banen er Tom Carroll og Alex Pritchard vendt tilbage fra lejeaftaler med henholdsvis Brentford og Swansea, og det forventes især, at Pritchard får en rolle i den kommende sæson.

I vinterens transfervindue blev stortalentet Dele Alli købt i MK Dons, og han er ligeledes stødt til truppen efter at have brugt sit første halve år som Spurs-spiller på leje i netop MK Dons i League One. 

Spørgsmålet er, om tilgangen af Pritchard og Dele Alli er en af grundende til, at Levy endnu ikke har haft tegnebogen fremme for at forstærke truppen længere fremme på banen. Med afgangen af fire centrale midtbanespillere må det dog forventes, at der som minimum kommer én defensivt orienteret midtbanespiller til klubben, inden vinduet lukker.

Silly Season
Det er vel en offentlighed hemmelighed, at Morgan Schneiderlin var Pochettinos drømmespiller, men efter hans skifte til Manchester United ligner Evertons James McCarthy umiddelbart det bedste bud på en forstærkning på den position. Rygter melder ligeledes, at Pochettino holder øje med Newcastles Moussa Sissoko, Dortmunds Sven Bender samt Christoph Kramer, der brugte sidste sæson i Mönchengladbach på lån fra Leverkusen.

På de fire offensive pladser er nyindkøb sandsynligvis betinget af, at vi kommer af med Adebayor, Soldado og Lennon. Ingen af de tre er med på turen til USA, og derfor tyder alt på, at de har spillet deres sidste kamp i den hvide trøje. Skulle alle tre ryge ud, så efterlader det Pochettino med Harry Kane som eneste angriber i truppen. Det er naturligvis en uholdbar situation, som ifølge de kloge hoveder skal løses ved at hente Saido Berahino i West Bromwich, Charlie Austin i QPR eller Timo Werner i Stuttgart.

Det er selvfølgelig blot rygter, men det er efterhånden sjældent at klubber af Tottenhams kaliber kan hive en kanin op fra hatten, uden at medierne får nys om det. Det er vel praktisk talt ikke set, siden Levy fiskede Rafael van der Vaart op på transfervinduets sidste dag i 2010. 

Endnu et af de rygter medierne holder fast i, omfatter Crystal Palaces kantspiller Yannick Bolasie, der præsterede fire mål og seks assist i den forgangne sæson. Men han kan forstærke holdet på en af de to positioner, hvor Chadli og Lamela efterhånden ligner førstevalg? 

Faktum er, at Levy & co. indtil videre har et ganske betydeligt transferoverskud i indeværende vindue. Spørgsmålet er derimod, om klubben nærer så stor tillid til unge spillere som Pritchard og Dele Alli, så pengene i stedet bliver fyldt i stadionprojektet, eller om Levy er villig til sprænge banken for at få spillere fra Pochettinos øverste hylde.

Alternativet er, at vi ender med endnu en Stambouli, og så er det vel i virkeligheden bedre, at give et par af de lovende unge spillere en chance.

Kun tiden vil give endelige svar, men personligt tror jeg ikke, at klubbens presseafdeling har forfattet sommerens sidste artikel med indledningen:  »We are delighted to announce the signing of… « 

Indholdet af artiklen kan diskuteres i forum, og spørgsmål, kommentarer eller lignende modtages også med kyshånd på Twitter @ChristensenStef.